Dagelijks ontmoet ik mensen uit de techniek die op hun manier bezig zijn met Het Nieuwe Werken. Het Nieuwe Werken is voor hen een technische innovatie. Tooling voor internetgebaseerde communicatie en samenwerking, procesoptimalisaties of nieuwe softwareversies. Op zich is daar niets mis mee. Soms is het zelfs praktisch om Het Nieuwe Werken te benaderen vanuit een technisch perspectief.
Nog niet heel lang geleden was SharePoint, als collaboratieplatform, een logisch antwoord op iedere klantvraag over samenwerken. ”Wat U nodig heeft is een portaal!”. Gevolgd door een overtuigende demonstratie van de mogelijkheden. De Haarlemmerolie die alle samenwerkingsproblemen zou oplossen. Als paddenstoelen schoten de SharePoint projecten uit de grond. Eenmaal geïmplementeerd vielen de ‘nieuwe sterren’ net zo snel weer uit de lucht als ze erin waren geschoten. Een groot deel van de SharePoint projecten is mislukt. Niet zozeer omdat de techniek niet goed is of verkeerd geïmplementeerd is, maar vooral omdat het vraagstuk van een collaboratieplatform groter is dan een techniekvraagstuk.
Een collaboratieomgeving zoals SharePoint wil mensen anders met elkaar laten werken. Het is voor mij, als functionele man, logisch dat de techniek hier eenvoudig en goed in moet ondersteunen. Het succes wordt echter bepaald door het ‘willen’ en ‘kunnen’ van de mensen die het moeten gebruiken. Met de nadruk op het ‘willen’, want ‘kunnen’ is een kwestie van trainen en begeleiden. Een andere manier van samenwerken grijpt in op gangbare normen en waarden. Transparantie, elkaar wat (informatie) gunnen en de bereidheid om een schakel te zijn in het succes van iemand anders. Hoe simpel de techniek ook is, we praten over een cultuurverandering! Een verandering die gedragen en uitgedragen moet worden. Waarom doen we dit? Waarom wil ik dat jij meedoet? En hoe word jij er zelf beter van? Hoe enthousiast een kleine groep ook is, samenwerken lukt alleen als iedereen meedoet.
Natuurlijk zijn er ook allerlei andere redenen waarom technische projecten mislukken. Slechte specificaties, een klant met een telkens veranderende vraag, technische missers, enz. Hoewel mijn interesse niet ligt bij SharePoint als platform, ligt mijn interesse zeker bij andere manieren van werken en de wijze waarop je dat binnen een organisatie voor elkaar krijgt.
Productivity Partners heeft een nieuwe online dienst ontwikkeld. SharePoint Second Opinion. In een korte scan van 10 minuten worden een twintigtal vragen doorlopen. De scan eindigt met een advies hoe het succes van het project verbeterd kan worden. De scan is anoniem en gratis. Na de scan wordt de mogelijkheid geboden om aanvullende informatie over het advies te krijgen of met ons in contact te treden.
Een interessante scan die u leidt naar de werkelijke uitdagingen van uw project. Daarnaast een handreiking om u te helpen andere manieren van werken succesvol in uw organisatie te laten landen.
Hoe staat uw project er voor? Doe nu de online scan op http://www.sharepointgapindex.nl/.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten