vrijdag 17 april 2009

De aanvliegroute naar Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken kent vele verschijningsvormen. Iedere organisatie heeft eigen ambities. Er bestaat niet één unanieme uitwerking van Het Nieuwe Werken. Toch kent ieder vraagstuk over HNW overeenkomsten:

- het is een veranderingsproces met impact op (het gedrag van) een grote groep mensen
- het is een multidisciplinair vraagstuk en vereist een ideaalbalans tussen Mens, Gebouw en ICT

Een succesvolle uitwerking van HNW is daarom alleen mogelijk als deze aansluit op de doelstellingen en het DNA van de organisatie, invulling geeft aan behoeftes en met overtuiging multidisciplinair wordt uitgevoerd. Het succes van dit soort programma’s wordt bepaald door het zetten van de juiste verwachtingen en het geloof in de aanstaande verandering. Bij dit soort uitdagingen is het van belang om alle (belangrijke) neuzen dezelfde kant op te krijgen.

Bruce Tuckman ontwikkelde het model Forming-Storming-Norming-Performing. Door deze kennis toe te passen in een programmamethodiek ontstaat een praktisch instrument om het vraagstuk over HNW te tackelen.

FormingDe belangrijkste stakeholders worden samengebracht en het onderwerp HNW komt op tafel. De nadruk ligt op individuele inspiratie. Ieder individu mag zijn eigen idealen en dromen ontwikkelen.
Plan eens een leuk dagje uit met uw directie en managementteam en ga op bezoek bij alle bekende voorbeelden van Het Nieuwe Werken. Zij zullen met trots hun successen delen en voorzien u van een schat aan inspiratie.

StormingIn deze fase worden de individuele droombeelden samengebracht en getoetst op toegevoegde waarde aan het teambelang. Schets een geïntegreerd droombeeld van HNW en laat u niet remmen door beperkingen of onmogelijkheden.
Randvoorwaardelijk voor deze fase is de beschikbaarheid en een actieve bijdrage van uw directie en/of managementteam. Het resutaat van deze fase is het ideaalbeeld van de organisatie van de toekomst.

NormingHet team gaat op zoek naar oplossingen. Het droombeeld van de ideale organisatie wordt vormgegeven. Zorg voor een ontwerpmethode waarbij ieder individu / discipline kan meedenken over de oplossing. Kwantificeer de resultaten en meetmomenten. Zorg dat alle stakeholders de persoonlijke en gemeenschappelijke voordelen inzien en zich vol overgave kunnen storten op het realiseren hiervan.

PerformingDe richting is bepaald en de realisatie kan plaatsvinden. Zorg voor samenhang en afstemming tussen de disciplines. Anticipeer als team op afwijkingen en bedenk dat HNW geen eenmalig verandering is maar een evolutionair proces om te anticiperen op veranderingen.

Praktische toepassing
Binnenkort volgen hier publicaties van praktijkvoorbeelden en toepassingen van dit model. Kunt u hier niet op wachten of wilt u meer weten over een praktische methodiek voor Het Nieuwe Werken? Laat dan een vraag achter of bezoek de Masterclass van Productivity Partners.

Zie ook:
- Website van Bruce Tuckman
- Forming–Storming–Norming–Performing model op Wikipedia
- Masterclass Het Nieuwe Werken van Productivity Partners
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Translate site to: