dinsdag 3 maart 2009

De bron van het kwaad

Mechanisering en automatisering verdringen routinematige werkzaamheden. De nadruk van het werk verschuift naar creativiteit en kennisgericht werken.
In 1950 baarde een Nederlandse vrouw gemiddeld 3.0 kinderen. Dit cijfer is tot 2004 teruggelopen naar 1,75. Het resultaat is dat er binnenkort meer mensen het arbeidsproces zullen uitstromen dan dat er nieuwe mensen in de schoolbanken zitten. Aan de ene kant willen we dus kennis behouden en ontwikkelen, maar aan de andere kant neemt de locale arbeidskracht af.

Gelukkig ontwikkelen andere landen zich sterk en is de technologie in staat de afstand naar dit uitheemse talent te overbruggen. Ook de nieuwe generatie die binnenkort de arbeidsmarkt betreedt reikt u een helpende hand. Dit aanstormende talent is grootgebracht in een kennisgeoriënteerde wereld en behoeft geen digitale introductie. Voordat zij zich voor het arbeidsproces melden hebben ze meer dan 250.000 e-mail, SMS en Instant Messages verzonden, 10.000 uren mobiel getelefoneerd en evenzoveel uren online doorgebracht.

Maar … De nieuwe generatie staat anders in het leven en gaat anders om met informatie. Zij kan niet gedijen in een werkzaam leven dat zich perse afspeelt tussen 9.00 en 17.00 binnen een geïsoleerde kantooromgeving. De wereld buiten uw kantoormuren is helaas alleen toegankelijk als u in staat bent om grenzeloos samen te werken en oude managementprincipes kunt loslaten.

Een heroverweging van arbeidsprocessen is noodzakelijk. Anders omgaan met kennis, anders omgaan met werken en anders omgaan met elkaar.
Met een beetje creativiteit en fantasie ligt er binnenkort een nieuwe, glimmende oorlogsvloot in de haven. Een vloot bestaande uit loyale babyboomers met een schat aan ervaring en (oude) kennis en een nieuwe generatie alleskunners aangevuld met nog ontbrekende capaciteit en expertise uit andere werelddelen. Grenzen voor locaties en leeftijd vervagen en toch is iedereen gelukkig…

Het Nieuwe Werken! Een onvermijdelijke uitdaging voor organisaties die willen overleven.

Of "Shift Happens" zoals Karl Fisch and Scott McLeod uitleggen in de onderstaande video.

Klik hier voor de Nederlandstalige versie.


Bronnen:
- De bevolkingspiramide (CBS)
- Vruchtbaarheidscijfers (CBS)

1 opmerking:

  1. Een op de tien werkenden gebruikt woning als werkplek of uitvalsbasis.
    Bron: CBS

    Zie: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/arbeid-sociale-zekerheid/publicaties/artikelen/archief/2009/2009-2792-wm.htm

    BeantwoordenVerwijderen

Translate site to: