dinsdag 17 februari 2009

Help! Oma op de digitale snelweg

Bij een zorginstelling werkt een groot aantal 50+ moeders die, naast de zorg voor eigen gezin, in dienst van de instelling andere mensen verzorgt. De uitdaging waar men voor staat is even helder als complex. De zorghulp is altijd onderweg, vrijwel nooit verbonden en niet gewend aan snelle technologische veranderingen. De zorginstelling wil de communicatie en informatie naar deze mensen verbeteren en is op zoek naar de mogelijkheden. Opvallend genoeg is de men vooral bezorgd over de betrouwbaarheid van techniek en het op maat aanbieden van de juiste oplossingen. Men maakt zich vrijwel geen zorgen om het adoptief vermogen van de toch oudere gebruikersgroep. De stelling is dat deze doelgroep wel internet zal hebben, “anders kun je niet eens bankieren”. Daarnaast heeft deze categorie dames kinderen in de leeftijdgroep die niet zonder internet kunnen. Er zal dus wel ergens in huis internet zijn. Een interessante gedachte … 'iedereen heeft internettoegang vanaf huis' als uitgangspunt. Dat biedt perspectief.

Het bevestigt ook de gedachte dat steeds meer oudere mensen de weg naar internet vinden. Zij ontdekken internet als een perfecte oplossing voor afnemende mobiliteit en de kans om zelf meer initiatief te nemen door eenvoudiger in te breken in het steeds drukkere leven van kinderen en kleinkinderen. Hoe groter het plezier des te sneller pakken ze het op. “Hallo ventje, heb je het druk..?”. Het is even hilarisch als je midden in een presentatie gestoord wordt door een chat-verzoek van je moeder. Een kwestie van wennen en je instellen op het omgaan met nieuwe communicatievormen. Maar bedenk ook eens welke oneindige mogelijkheden daar tegenover staan als ook deze leeftijdsgroep probleemloos meegaat in het digitale tijdperk. Altijd met iedereen verbonden en geen zorgen dat ze niet meekunnen. Nieuwe arbeidscapaciteit en een onschatbare bron aan kennis en ervaring.

Oma op de digitale snelweg… en niet irritant met 70 kilometer per uur tuffend op de linkerbaan, maar je ‘virtueel’ voorbij scheurend en met één hand aan het stuur roepen of je haar nog kunt bijhouden. Granny is back in business!

2 opmerkingen:

  1. Meer 55-plussers aan het werk.
    Bron: CBS

    http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/arbeid-sociale-zekerheid/publicaties/artikelen/archief/2009/2009-2794-wm.htm

    BeantwoordenVerwijderen
  2. We zijn al aardig op weg in Den Haag met de uitrol van Dubbelklik.

    http://www.denhaag4u.net/boerderij1/dubbelklik.htm#Uitrol

    BeantwoordenVerwijderen

Translate site to: